Janubiy Koreyada juda mashhur qayla. Bu mamlakatda "Kankochi" sousi deyarli hamma yerda ishlatiladi, uni…
Achchiq chili sousida qovurilgan, kalmarlardan tayyorlangan ta'mi o'tkir taom! Garnir sifatida guruch a'lo darajada mos tushadi…
Mol go'shtini 3-5 sm qalinlikda qalamcha shaklda to'g'raymiz. Chuqur idishga mol go'shtini solamiz.
Yevropaliklar uchun koreya oshxonasi achchiq ziravorli sabzavotlar salatlari bilan mashhur. Ularni deyarli barcha do'konlardan yoki bozorlarda koreyslarning o'zlaridan ham xarid qilib olish mumkin. Achchiq-shirin-nordor sabzi, karam, lavlagi, cho'chqa quloqlari, midiyalar va boshqa turli xil mahsulotlarni to'g'ri tarzda faqat koreyslar tayyorlay olishadi!
Yevropa va boshqa xalqlar uchun koreya oshxonasining ga'mli fazilatlaridan biri, bu insonning do'sti, ya'ni kuchukni iste'mol qilishlaridir. Haligacha Koreyada ko'p kafe va restoranlarda it go'shtidan tayyorlangan sho'rva va garnirlarni tatib ko'rish mumkin. Lekin mahalliy qonunlar majmuasi o'z qonunlarini chiqargan. Ma'lum qonun bo'yicha, itni bo'g'ish va shavqatsiz o'ldirish mumkin emas. Bu qonunlarga rioya qilmaslik jarima va hattoki ozodlikdan mahrum etishga olib keladi.
Mahalliy aholisi uchun kore-saram yoki sovet Koreya oshxonasi tushunchasi tanishdir. Gap shundaki, mamlakatning qismida milliy taomlarni tayyorlashga ayrim mahsulotlar amalda bo'lmagan. Shuning uchun kore-saram an'anaviy koreya pazandaligidan farqlanib turadi.
Qo'shni sharq mamlakatlar, ya'ni Yaponiya va Xitoy kabi, Koreyada guruchni juda yaxshi ko'rishadi va uni deyarli har doim iste'mol qilishadi. Guruch yoniga sabzavotlar va ko'p go'sht tortishadi. Yevropaliklar kabi koreyslar cho'chqa go'shtini juda xush ko'rishadi, hamda mol go'shtini ham iste'mol qilishadi. Samgepsal, pulkogi, cho-kogi pogim - gos'ht tilimchalari ugra bilan va sabzavotlar bilan yoki sabzavotlarsiz – mahalliy taomlar misollaridan biridir. Koreyslar uchun oldindan marinadlangan go'shtni qovurish yoki dimlash xos, ko'pincha bu jarayon dasturxon ustida bajariladi (samgepsal).
Odatda ovqatni temir cho'plar yordamida iste'mol qilishadi, lekin dasturxonga deyarli doim qoshiqlar ham qo'yiladi. Bu holat mahalliy oshxonada suyuq ovqatlar ko'pligi bilan bog'liq. Qizig'i shundaki, oilada bitta a'zo olamdan ko'z yumganda, u haqida: «U o'z qoshig'ini qo'ydi» deyishadi.
Koreyada sho'rva va salatlar
Yevropaliklar uchun koreys taomlarning nomi hech qanday ma'no keltirmaydi, lekin sovet Koreyaning reseptlari esa tanish ta'mlarni eslatishi mumkin. Chirgumi, kadi-cha, ve-cha - sabzavotli salatlar; puk-tyay, megityamuri, siryagtyamuri - birinchi (suyuq) taomlar. Ajoyib, lekin barchamiz sevib iste'mol qiladigan, sarimsoq va garmdori qo'shilgan koreys sabzisi, an'anaviy koreys oshxonasiga kirmaydi.
Bu yerda soya qaylasini (kanjan) faol ishlatishadi. Deyarli barcha reseptlarda achchiq garmdori, sarimsoq va piyoz mavjud. Koreya oshxonasi paydo bo'lganida "achchiq" va mazali tushunchalari bir xil ma'noga ega bo'ldi.
Guruch vino va arog'i nafaqat Yaponiya, balki Koreyaning ham xalq boyligi hisoblanadi. Alkogolsiz ichimliklar orasida, desertlar bilan iste'mol qilinadigan mevali choyni (yucha) xush ko'rishadi. Shirinliklar orasida ko'pincha guruch unidan tayyorlangan mahsulotlar va nonlar hisoblanadi.