Xitoy oshxonasi reseptlari

Курица с баклажанами по-китайски
Xitoycha baqlajonli tovuq

O'ta mazali tovuq lahm go'shti shirin soya marinadida va qovurilgan baqlajonlar bilan. Garnirga esa xohishingiz bo'yicha…

Курица по китайски с овощами
Sabzavotli xitoycha tovuq

Uyda tayyorlangan nordon-shirin qaylali tovuq. Uni pishirish qiyin tuyuladi, lekin aslida, unday emas. Bu taomni tayyorlashni o'rganib oling va…

Курица
"Gunbao" tovuq (KUNG PAO)

«Gunbao» tovuq - sichuan oshxonasining klassik taomidir. Bu taom Sichuan viloyatidan kelib chiqqan…

Бульон по-китайски
Xitoycha bulyon

Go'sht, zanjabil va vinoli klassik xitoycha bulyon! To'yimli, ziravorlar xushbo'y hidi va vino…

Кальмары по-китайски
Xitoycha kalmarlar

Kalmarlarni tez va juda mazali tayyorlash uslubi. Bundan tashqari taom juda foydali, ahir…

Овощной салат с фунчозой и говядиной
Funchoza va mol go'shtli, sabzavotli salat

Mol go'shtini mayda parchalarga yoki to'rtburchak qilib tog'raymiz, tovaga solamiz, tuz, garmdori qo'shamiz va yaxshilab qovuramiz…

Xitoy oshxonasi

Xitoyliklar planetaning ko'p qismini band qilishlari ma'lum. Shuning uchun, ularning pazandaligi juda turli-xil. Tarixiy rijovlanishi, mahalliy ishtiyoq, tabiiy sharoitlardan kelib chiqqan holda har bir region oshxonasining fazilatlari shakllangan, umumiy olganda sakkizta region bor. Dunyo bo'ylab esa yo'nalishlardan to'rtasi keng tarqalgan. Ularing taomlarini dunyo bo'ylab deyarli har bir xitoy restoratida tatib ko'rish mumkin.

Китайская кухня

Kanton, Shandun, Sichuan va Tszyansu

Aynan shunday o'sha to'rtta regionlar nomlanadi. Umuman aytganda, Xitoy xalqi yeb bo'ladigan barcha mahsulotlarni iste'mol qilishadi. Delikates va juda qimmat taomlardan biri bu, toshbaqa sho'rvasi (guylindao) va birinchi taomga akula suzgichlari hisoblanadi. Bunday taomlar yevropaliklar uchun amalga oshirib bo'lmaydigan bo'lsa ham, Xitoy oshxonasida barcha taomlar ekzotik masalliqlardan iborat emas.

Mamlakatning barcha regionlarida cho'chqa go'shtini iste'mol qilishadi. Ko'pincha cho'chqa go'shtini o'ta shirin qaylalar bilan tayyorlashadi. Ko'pincha mahsulotlarni termik ishlov berishidan oldin suvda bo'ktirib qo'yishadi, keyin esa mayda to'g'rashadi. Xitoyliklar taomlarni bambukdan yasalgan cho'plar yordamida yeyishadi. Tayyorlashning bunday uslubi mahsulotlarda foydali moddalarni saqlanib qolishini ta'minlaydi.

Bu regionlarda non iste'mol qilinmaydi, uni o'rniga guruch yeyishadi. Guruch dasturxonga doim tortiladi. Birinchi taomlar bilan xitoyliklar ovqatlanishni tugatadilar, bo'lakchalarni cho'plar bilan yeyishadi, bulyonini esa qoshiq bilan ichishadi.

Mamlakatning regioniga bog'liq bo'lgan holdan masalliqlarni ishlovi ajralib turadi. Masalan, Tszyansuda dimlashadi (hattoki qovurib bo'lgandan so'ng ham), Sichuan oshpazlari esa ko'pincha toblashadi. Xitoyda asosan iste'mol qilinadigan mahsulotlar bu, guruch, soya qaylasi (tuz o'rniga) xitoy ugrasi, achchiq bodring, brokkoli, Pekin karami, loviya kurtaklari, selderey, kross-salat, xantal barglari, go'shtning barcha turlarini va dengiz mahsulotlari, tuxum, qo'ziqorinlar, hamda turli xil qayla va ziravorlar.

Shirinliklar va ichimliklar

Xitoy restoranlari yoki xonadonlarga tashrif buyurganda o'tli jele, tapioki pudingi, guruchli pirojniylar, non, shirin paxta, nyangao, yuebin, siropli muz paraxasi va xitoy muzqaymog'i kabi shirinliklarni tatib ko'rsa bo'ladi. Bu hali taomnomaga kiradigan desertlarning to'la ro'yxati emas.

Ichimliklardan xitoyliklar choy ichishadi. Choyni odatda ovqatlanishdan oldin ikki piyola ichishadi. Hozirgi kunda Xitoy dunyo bo'ylab eng yirik choy eksportyori hisoblanadi. Mashhur navlar orasida Bi Lo Chun, Luntszin, Puer va boshqalar.

Sut haqida gap ketsa, uni mamlakat bo'ylab iste'mol qilishmaydi, faqat ayrim regionlardan tashqari. Spirtli ichimliklarni esa guruch asosida tayyorlashadi (syake arog'i, mitszyu vinosi va baytszu). Bundan tashqari, xitoyliklar faol tarzda pivo iste'mol qilishadi va ilonlardan tayyorlangan ekzotik ichimligini ishlab chiqarishadi.